Tips
 

De Poetswinkel

Op verschillende JTV-klinieken zijn er poetswinkels gevestigd. In deze winkeltjes worden tandenborstels, tandpasta en andere tandheelkundige hulpmiddelen tegen een gereduceerde prijs verkocht. De prijs ligt lager dan de winkel, omdat wij er vanuit gaan dat een ieder tegen een laag bedrag goede tandheelkundige artikelen moet kunnen kopen.

Momenteel hebben wij in voorraad:

 • Reach tandenborstels voor kinderen en volwassenen
 • Condor tandenborstels voor kinderen en volwassenen
 • Prodent Cool en Soft mint tandpasta voor het hele gezin
 • Prodent Tom en Jerry kindertandpasta
 • Zendium peuter tandpasta
 • Zendium sensitive tandpasta voor gevoelige tanden
 • Johnson en Johnson Dental Floss
 • GUM brugnaalden

Een leven lang een gezond gebit…

Ja dat kan! Want de eerste tand of kies is het begin van een gezond gebit en tandvlees, als u op de juiste wijze met ze omgaat. De meest voorkomende ziekten in de mond zijn: Gingivitis (tandvleesontsteking) en Caries (tandbederf).
Bij een algehele gezondheid behoort een gezonde mond: dus gezond tandvlees en geen tandbederf!

Een gezonde mond blijft gezond:

 1. Als het iedere dag goed schoon gehouden wordt
 2. Als u op uw eetgewoonten let
 3. Als u regelmatig een bezoek brengt aan de Stichting Jeugdtandverzorging

1. Iedere dag goed schoonhouden van de mond

De belangrijkste methode om het gebit iedere dag schoon te houden is minstens 2 keer per dag goed te poetsen en minstens 1 keer per dag het vuil tussen de tanden/kiezen te verwijderen

Er bestaan verschillende poetsmethoden.
Hieronder zijn eenvoudige richtlijnen om een goed resultaat te bereiken.

Gebruik bij het poetsen altijd een vaste volgorde, dit voorkomt dat u plekken overslaat en te lang bezig bent met poetsen.

Begin aan de buitenkant van de bovenkaak (tek 1). Daarna de binnenkant (tek 2) en vervolgens de kauwvlakken (tek 3). Daarna volgt de buitenkant van de onderkaak, de binnenkant en de kauwvlakken.

Plaats de tandenborstel altijd het eerst bij de laatste kies. De borstelharen moeten onder een hoek op de overgang van de tanden naar het tandvlees; zo poetst u tanden en tandvlees! Maak zeer korte heen en weergaande bewegingen en blijf gedurende 6 tellen op 1 plaats poetsen. Verplaats de tandenborstel en poets zo de hele kaak met overlapppende bewegingen zonder teveel druk uit te oefenen.
Bij de voortanden aan de binnenkant moet u het puntje van de tandenborstel gebruiken en trekbewegingen maken. Op de kauwvlakken maakt u korte schrobbewegingen. Vergeet de tong niet !

Tandenborstel

De juiste tandenborstel die u hierbij kunt gebruiken:

 • heeft een kleine borstelkop, om overal goed te bereiken (voor volwassenen max 2,5 cm en voor kinderen max 1,5 cm)
 • zachte haartjes, om beschadiging aan tanden en tandvlees te voorkomen (op de tandenborstel of verpakking staat dit met “soft” aangegeven).

Tandpasta

Tandpasta’s die Fluoride bevatten zijn eerder aan te bevelen voor gebruik omdat fluoride de beste bescherming biedt tegen tandbederf.

Om het vuil tussen de tanden te verwijderen, waar de tandenborstel niet bijkan is het nodig minstens 1 keer per dag dit met tandgaren(floss) te verwijderen. Zo houd je elk plekje in je mond gezond.

Flossen

 • Neem een stukje floss van ongeveer 40cm en wikkel de uiteinden losjes om de middelvingers.
 • Breng de strak gespannen draad (ongeveer 1cm tussen duimen en wijsvingers) voorzichtig met zagende beweging tussen tanden en kiezen tot iets onder het tandvlees. Beweeg het draad mee om elke tand of kies van onder naar boven.

2. Goede eetgewoonten

Gezond eten draagt ook bij tot een gezond gebit. Het effect van voeding op het gebit wordt bepaalt door: hoevaak je eet/drinkt en niet zo zeer door wat je eet/drinkt.
Gezonde voeding geeft o.a snel een verzadigd gevoel en voorkomt dat je te vaak iets “lust”. Als er om de 3 tot 4 uren iets gegeten/gedronken wordt is het niet schadelijk voor het gebit.

Gezonde voeding bestaat uit voedingsmiddelen als melk en melkproducten, groenten en fruit, vlees en vleesproducten, olie en vetten en meelproducten. Suiker als voedingsmiddel komt hier niet in voor!

3. Een bezoek aan de jeugdtandverzorger!

Voor een gezonde mond is het belangrijk uw gebit om de 6 maanden te laten onderzoeken. Zo kunnen gaatjes en ontstekingen aan het tandvlees tijdig ontdekt worden. Vanaf het moment dat het melkgebit is doorgebroken kunnen kinderen bij de Jeugdtandverzorging terecht.
Bij de J.T.V. kunnen kinderen t/m 17 jaar gebruik maken van een abonnements systeem voor 1 jaar tegen een heel laag tarief. Ook volwassenen kunnen zich nu verzekeren en zijn van harte welkom. In het abonnement is inbegrepen; contrôle, schoonmaken van het gebit, het leggen van vullingen en het uittrekken van tanden/kiezen.

Heeft u geen abonnement, kunt u toch behandeld worden tegen contante betaling.
Komt u gerust langs voor meer informatie.